Wykonanie
Kilka kostek
gorzkiej czekolady od czasu do czasu jest nie tylko dozwolone, ale i nawet wskazane.Za mną "chodziła" od paru dni - w końcu
czekolada to znakomity poprawiacz nastroju, a obecnie pogoda zdecydowanie źle wpływa na moje samopoczucie.Oprócz poprawiania nastroju
czekolada ma i inne właściwości - pobudza mózg do pracy, dodaje energii, wzmacnia
serce.Ten deser szczególnie polecam na drugie śniadanie!W smaku dominuje
czekolada,
owoce są ledwo wyczuwalne ale za ich sprawą deser zostaje osłodzony w zdrowy sposób - i jesteśmy krok bliżej od zalecanych 5 porcji
owoców lub warzyw dziennie :)Składniki: (2 porcje)1 opakowanie 200 g
serka homogenizowanego naturalnegopół
gruszki *6 - 8 kostek
gorzkiej czekoladydo dekoracji - pół
gruszki i listki
miętyPrzygotowanie:
Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dodać łyżkę
serka, rozpuścić nad gorąca
wodą (nie wrzącą)Przestudzić.Resztę
serka zmiksować na gładką masę z połową
gruszkiDodać rozpuszczoną z
serkiem czekoladę, krótko zmiksować. przełożyć do pucharków, udekorować kulkami wyciętymi z
owoców (jeśli nie macie takiego urządzenia które wycina kulki to możecie ładnie pokroić
owoce - w kostkę lub plasterki).* zamiast
gruszki można użyć innego słodkiego
owocu, na przykład
melona lub
bananaSmacznego!