Niby prosta sprawa - kasza gryczana z sadzonym jajkiem. Tymczasem wiele osób kasze gotuje w torebce, a jajko podaje z twardą, przypaloną skorupką od spodu. Dziś zapraszam na bardzo proste danie w wydaniu idealnym - sypka kasza gryczana pełna smaku i aromatu. Miękkie jajko z płynnym żółtkiem. Do tego jakaś suróweczka i obiad jest przepyszny.Składniki:3/4 szklanki kaszy gryczanej (mniej więcej tyle znajduje sie w jednym woreczkuliść laurowy1 łyżeczka sosu sojowegogrzybowegopłaska łyżeczka majeranku1 łyżeczka oleju rzepakowego1 jajkoodrobina oleju do usmażenia jajkaszczypta solidowolne warzywaprzygotowanie:Kaszę wsypać do rondla i zalać 1,5 szklanki wody. Dodać listek laurowy, majeranek, sos sojowy i olej (jeżeli mamy możemy też dodać kilka pokruszonych suszonych grzybów). Przykryć i zagotować. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut, trzeba pilnować). Gdy woda zniknie z garnka odstawiamy go z ognia i owijamy szczelnie w koc lub duży ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.Na zimną patelnię wlewamy odrobine oleju. Wbijamy jajko i solimy. Przykrywamy i dopiero teraz włączamy ogień. Smażymy na wolnym ogniu aż białko się zetnie (nie odkrywamy przykrywki w tym czasie).Smacznego!