ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺
Przepis na 32 małe rogaliki:
Składniki:
500g mąki
30g drożdży
1łyżka cukru
200ml mleka
100g masła
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
szczypta soli
1 łyżka skórki cytrynowej
¼ łyżeczki kardamonu
nadzienie
śmietanka (niekoniecznie)
cukier puder
Odstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i letniego mleka. Dodać resztę mąki, miękkie masło, alkohol, sól, skórkę, kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/03/rogaliki-drozdzowe.html