Wykonanie

Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym
przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺Przepis na 32 małe rogaliki:Składniki:500g
mąki30g
drożdży1łyżka
cukru200ml
mleka100g
masła2 łyżki
rumu lub innego
alkoholuszczypta
soli1 łyżka
skórki cytrynowej¼ łyżeczki
kardamonunadzienie
śmietanka (niekoniecznie)
cukier puderOdstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny
mąki,
cukru,
drożdży i letniego
mleka. Dodać resztę
mąki, miękkie
masło,
alkohol,
sól, skórkę,
kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować
śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem.