ßßß Cookit - przepis na Konfitura / krem bananowy z limonką

Konfitura / krem bananowy z limonką

nazwa

Wykonanie

Przepis na konfiturę bananową z limonką bardzo mnie zaciekawił. Jako, że w domu miałam wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania, przystąpiłam do pichcenia. Na początku z połowy składników, bo nie wiedziałam, jak będzie to smakować i po ugotowaniu doszłam do wniosku, że niebawem przepis ponownie wykorzystam, tym razem z normalną ilością składników. Konfitura bardziej przypomina mus bananowy. Nie jest za słodki ani konsystencji jak np dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od pory roku, ponieważ banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą dojrzałe banany, najlepiej z czarnymi plamkami.
Składniki:
- 6 bananów
- 2 limonki
- 0,5 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
Limonkę umyć i zetrzeć skórkę bez albedo. Wycisnąć sok.
Do garnuszka wlać sok z limonki, wodę i cukier. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem).
Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Wypieki z pasją' z moimi modyfikacjami.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/09/weki-konfitura-krem-bananowy-z-limonka.html