Wykonanie
Przepis na
konfiturę bananową z
limonką bardzo mnie zaciekawił. Jako, że w domu miałam wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania, przystąpiłam do pichcenia. Na początku z połowy składników, bo nie wiedziałam, jak będzie to smakować i po ugotowaniu
doszłam do wniosku, że niebawem przepis ponownie wykorzystam, tym razem z normalną ilością składników.
Konfitura bardziej przypomina mus
bananowy. Nie jest za słodki ani konsystencji jak np
dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od
pory roku, ponieważ
banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą dojrzałe
banany, najlepiej z czarnymi plamkami.

Składniki:- 6
bananów- 2
limonki- 0,5 szklanki
wody- 2-3 łyżki
cukru
Limonkę umyć i zetrzeć skórkę bez albedo. Wycisnąć sok.Do garnuszka wlać
sok z limonki,
wodę i
cukier. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry
banany. Gotować ok 5 min, aż
banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem).Gorącą
konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min.Smacznego!


* przepis pochodzi z bloga 'Wypieki z pasją' z moimi modyfikacjami.