Wykonanie
Jeden z najsmaczniejszych
chlebów na drożdżach, jakie
jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku,
powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!
Składniki:- 500g pełnoziarnistej
mąki pszennej- 0,5 l
maślanki w temperaturze pokojowej- 30g świeżych
drożdży lub 2 op
drożdży instant- 2 łyżeczki
cukru- 1,5-2 łyżeczek
soli- 100g pestek dyni- 100g
ziaren słonecznikaDo miski wsypać
mąkę, wlać
maślankę, dodać
drożdże (bez wcześniejszego zaczynu),
sól i
cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać
pestki dyni i
ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna.Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości).Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić.Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem).
Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka).Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do wystudzenia.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Pieczenie
chleba i inne przepis:
Chleby na każdy dzień. Przepisy na domowy wypiek
chleba.
Chleb z automatu i nie tylko.'