ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z maślanką

Chleb pszenny z maślanką

nazwa

Wykonanie

Pełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :)
Składniki:
500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
500 ml maślanki
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100 g ziaren słonecznika
Wszystko wrzucamy do kupy:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki), rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i sól i dosypujemy słonecznika. Mieszamy wszystko dokładnie około 15 minut. Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przekładamy do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem).
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 50 minut.
Prawda, że proste? :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/06/chleb-pszenny-z-maslanka.html