Wykonanie
Pełnoziarnisty chlebek ze
słonecznikiem. I posmakiem
maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :)Składniki:500 g pełnoziarnistej
mąki pszennej500 ml
maślanki30 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli100 g
ziaren słonecznikaWszystko wrzucamy do kupy:Do dużej miski wsypujemy
mąkę, wlewamy
maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki), rozkruszamy
drożdże, wsypujemy
cukier i
sól i dosypujemy
słonecznika. Mieszamy wszystko dokładnie około 15 minut. Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przekładamy do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem).Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 50 minut.Prawda, że proste? :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)