Wykonanie
Przepis na taki pyszny chlebek jest od mojej mamy. Kiedy wraz z moimi synami odwiedzaliśmy mamę zawsze czekał świeży, pachnący
chleb. Dziś ja piekę, nieco inny, wzbogacony
ziarnami słonecznika i
otrębami. Ale jest równie smaczny i zawsze pierwszy bochenek znika błyskawicznie.

Składniki:30 dag
mąki żytniej razowej4 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1 litr
maślankiWykonanie:Z podanych składników zrobić rozczyn, przykryć przykrywką, obłożyć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.Dodatkowo:80 dag
mąki pszennej1 płaska łyżka
soli2 dag
drożdży5 dag
ziaren słonecznika3 dag
otrąb 4 zbóżWykonanie:Do rozczynu dodać pokruszone
drożdże,
sól otręby oraz partiami
mąkę. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem keksówek 11 na 30 i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 1-1,5 godziny w 180 st. C.Smacznego!