ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb według przepisu mojej mamy

Domowy chleb według przepisu mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Przepis na taki pyszny chlebek jest od mojej mamy. Kiedy wraz z moimi synami odwiedzaliśmy mamę zawsze czekał świeży, pachnący chleb. Dziś ja piekę, nieco inny, wzbogacony ziarnami słonecznika i otrębami. Ale jest równie smaczny i zawsze pierwszy bochenek znika błyskawicznie.
Składniki:
30 dag mąki żytniej razowej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 litr maślanki
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić rozczyn, przykryć przykrywką, obłożyć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Dodatkowo:
80 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
2 dag drożdży
5 dag ziaren słonecznika
3 dag otrąb 4 zbóż
Wykonanie:
Do rozczynu dodać pokruszone drożdże, sól otręby oraz partiami mąkę. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem keksówek 11 na 30 i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 1-1,5 godziny w 180 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/11/domowy-chleb-wedug-przepisu-mojej-mamy.html