Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej5 jaj250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia6-7
jabłek3/4 szklanki
cukru1
kisiel wiśniowy z
cukrem ( jeśli bez
cukru to dodać 3 łyżki
cukru)Z
mąki, proszku,
masła, 4 łyżek
cukru i
żółtek szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.W czasie, gdy się chłodzi ciasto obrać
jabłka, pokroić w kosteczkę i z pozostałym
cukrem smażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając, aż powstały sok wyparuje.Tortownicę (około 26 cm) lub mniejszą blaszkę (około 25 x 25 cm) wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć na ciasto
jabłka.
Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać
kisiel. Piankę wyłożyć na
jabłka.Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na piankę.Piec ok 50 min w temperaturze 180 ºC.Po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)

