ßßß
Przepis znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam.Składniki:3 szklanki mąki pszennej5 jaj250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia6-7 jabłek3/4 szklanki cukru1 kisiel wiśniowy z cukrem ( jeśli bez cukru to dodać 3 łyżki cukru)Z mąki, proszku, masła, 4 łyżek cukru i żółtek szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.W czasie, gdy się chłodzi ciasto obrać jabłka, pokroić w kosteczkę i z pozostałym cukrem smażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając, aż powstały sok wyparuje.Tortownicę (około 26 cm) lub mniejszą blaszkę (około 25 x 25 cm) wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka.Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać kisiel. Piankę wyłożyć na jabłka.Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na piankę.Piec ok 50 min w temperaturze 180 ºC.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.Smacznego! :)
