Wykonanie
Śniadaniowa tortilla z omletem,
szynką,
sałatą rzymską,
pomidorkami i
musztardą miodowąŚniadanie to temat, w którym bardzo łatwo popaść w rutynę. Przedstawiam Wam dziś bardzo ciekawy pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. A że przy tym jest pyszne i wygląda smakowicie wspomnę tylko dla formalności. Tortilla wypełniona chrupiącymi warzywami,
szynką i cienkim omletem to doskonałe śniadanie w domu i na wynos. Gorąco polecam!

Dla 3 osób przygotuj:3 placki tortilli1 garść
pomidorków koktajlowych1
szalotkę1 garść pociętej w paski
szynki2 garści pociętej w paski
sałaty rzymskiej2
jajka1 mała łyżka
masła3 duże łyżki
musztardy miodowej (jeśli nie masz wymieszaj zwykłą z
miodem pół na pół)
sól,
pieprzZacznij od przygotowania cienkiego omletu.
Jajka wbij do
mieszki, roztrzep je widelcem z dodatkiem szczypty
soli i
pieprzu. Na patelni rozpuść
masło, następnie dodaj
jajka i przykryj ją pokrywką. Omlet powinien być gotowy w ciągu 2-3 minut. Wtedy zdejmij go z patelni,
zwiń w rulonik i potnij w paski.






Przygotuj pozostałe składniki.
Pomidorki poprzecinaj na pół,
szalotkę w piórka a placki tortilli podgrzej na suchej rozgrzanej patelni. Może być ta, na której smażył się omlet, ja użyłam grillowej dla ładnego efektu pasków na plackach.


Na ciepłej tortilli rozsmaruj 1 dużą łyżkę
musztardy, na niej ułóż 1/3 wszystkich składników i zawiń.
Śniadaniowe tortille smakują doskonale na ciepło, ale możesz je zawinąć w folię aluminiową i zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, sprawdzą się idealnie. Smacznego!