Wykonanie
Penne w suszonych pomidorach,
czosnku i
cheddarem ze świeżą
rukolą i chrupiącym serranoTo przepyszne danie przygotujesz w 15 minut, nawet jeśli masz dwie lewe ręce do gotowania, i zaufaj mi nikt w to nie uwierzy, bo jest naprawdę rewelacyjne i wygląda wspaniale!
Makaron penne w aromatycznym pesto z
suszonych pomidorów,
cheddara i
czosnku, świeża, orzechowa w smaku
rukola i chrupiąca
szynka serrano nadająca ton całemu daniu. Po prostu doskonałość. Gorąco polecam!

Dla dwóch osób przygotuj:1 słoik
suszonych pomidorów w
oleju6 plastrów długodojrzewającej
szynki serranokawałek
sera cheddar wielkości ok. 5x5 cm2 garści
rukoli1 opakowanie ulubionego
makaronu2 ząbki
czosnku1 mała łyżka
soli gruboziarnistej1 duża łyżka
soliok.10 piórek wyciętych
sera cheddar2 duże łyżki
oliwy z oliwek
Nastaw na
makaron duży garnek
wody z 1 dużą łyżką
soli i ugotuj
makaron wg przepisu na opakowaniu. Wrzuć do miksera
suszone pomidory wraz z całą zawartością słoika,
czosnek,
sól i pokrojony w drobną kostkę
ser cheddar. Całość zmiel na niezbyt gładką masę.


Odcedź ugotowany
makaron pozostawiając na dnie odrobinę
wody, ok. 4 duże łyżki. Do garnka z resztą
wody i
makaronem dodaj przygotowane w mikserze pesto i całość wymieszaj. Pozostaw
makaron na małym ogniu. W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 duże łyżki
oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w paseczki
szynkę serrano i smaż aż się zrumieni i pokarbuje.
Makaron w pesto wyłóż na głęboki talerz, na środku ułóż garść umytej i osuszonej
rukoli. Z wierzchu posyp chrupiącą
szynką serrano i piórkami
sera cheddar. Smacznego!