Wykonanie

Jestem pewna, że ten mazurek pokocha każdy, kto lubi
wiórki kokosowe. Słodką, kremową masę wyważa kruchy,
kakaowy spód. To zaskakująca wariacja na temat tradycyjnego świątecznego mazurka, ale gwarantuję, że stracicie dla niego głowę.Składnik (1 średniej wielkości mazurek lub 3 małe mazurki o śr. 12cm): na kruche ciasto- 170g
mąki pszennej- 50g
cukru- 100g zimnego
masła- 2 łyżki naturalnego
kakao- łyżka
śmietany 18%- 1
żółtko na masę
kokosową- 100ml
mleka- szklanka
mleka w proszku- ¾ szklanki wiórek
kokosowych- 50g
cukru- 100g
masładodatkowo-
kakao do posypania wierzchu
Masło posiekać na małe kawałeczki I energicznie zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Całość uformować w kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz.Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki płat – dowolnego kształtu (np. prostokąt lub owal) , zostawiając wysokie brzegi. Jeżeli robimy małe mazurki to po prostu przed wałkowaniem ciasto dzielimy na 3 części i formujemy je analogicznie do powyższych wskazówek. Ciasto nakłuwamy i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 200min. Odstawiamy do ostygnięcia.Gdy spód mazurka się studzi przygotowujemy masę (nie robimy tego wcześniej, bo masa bardzo szybko tężeje). Zagotowujemy
mleko z
cukrem po czym dodajemy do niego posiekane
masło. Gdy
masło się rozpuści dodajemy
mleko w proszku i
wiórki kokosowe. Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Odstawiamy na 5min, żeby masa lekko ostygła.Ciepłą masę
kokosową wylewamy na spód mazurka tak, by była na równi w brzegiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. a następnie dekorujemy wierzch mazurka naturalnym
kakao przy użyciu małego sitka i szablony nawiązującego do wielkanocnej tematyki*.

*ciasto można udekorować swoimi ulubionymi
bakaliami, ale w tym wypadku należy to zrobić przed włożeniem gotowych mazurków do lodówki, gdy masa kokosowa jest jeszcze miękka