Wykonanie


Dzisiaj znowu banalnie. Coś słodkiego, coś prostego co można przygotować w środku tygodnia w tzw. 5 minut. A co jest prostszego niż mus. Kiedyś już prezentowaliśmy przepis na mus
cytrynowy, dzisiaj podmienimy tylko
owoc ale pozostaniemy w barwach flagi brazylijskiej. Zamiast żółtej
cytryny dodamy zielone
kiwi.

Składniki:200 ml
mleko słodzone zagęszczone200 ml
śmietany do deserów (30% tłuszczu)sok z połowy
cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania
śmietany)3
kiwi, w tym jedno do dekoracjiPrzygotowanie:
Śmietankę z
mlekiem ubijamy i w trakcie dodajemy sok z wyciśniętej
cytryny oraz miąższ z
kiwi.. Rozkładamy w maleńkich miseczkach lub filiżankach, mogą być również pucharki. W naszym przypadku starczyło na 8 filiżanek do
espresso. Przystrajamy kawałkami
kiwi.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia (lub na kilka chwil do zamrażarki).Efekt? W smaku pycha, mus słodki ale lekko kwaskowaty. Ważna informacja, jeśli miąższ z
kiwi będzie zawierać również czarne nasionka mus lekko zgorzknieje, można oczywiście dodać odrobinę
cukru aby ten efekt zniwelować. Wizualnie prezentuje się cudownie w białych filiżankach.

