ßßß Cookit - przepis na domowy twaróg

domowy twaróg

nazwa

Składniki

Wykonanie

Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. To znak, że już czas rozpocząć przygotowywania i opracowywanie przepisów na świąteczne słodkości, które pojawią się na naszym świątecznym stole. Ja swój wielkanocny cykl rozpoczynam od domowego twarogu, który bez wątpienia przyda się w najbliższym czasie nie tylko do przygotowania wielkanocnej paschy, ale również do serników. Zrobienie własnego twarogu jest zaskakująco proste i szybkie dzięki czemu cały proces to sama przyjemność.
składniki (ok. 600 g):
3 l mleka
sok z 1 cytryny
Mleko wlać do dużego garnka z grubym dnem i zagotować. Kiedy zacznie się podnosić i będzie już przy brzegu natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Tylko do oddzielenia żółtej serwatki. Cały czas mieszać delikatnie łyżką zbierając twaróg z dna i brzegów. Kiedy twaróg będzie gotowy, zawartość garnka przelać przez gęste sito zawieszone nad wysokim naczyniem i wyłożone podwójną warstwą gęstej gazy. Twaróg docisnąć łyżką aby odpłynęła serwatka i pozostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Kiedy twaróg przestygnie zawinąć go w gazę tworząc woreczek, wycisnąć kolejną porcję serwatki i wstawić (na sitku z gazą nad miseczką) do lodówki na 1 dobę.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/03/domowy-twarog.html