Wykonanie
Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. To znak, że już czas rozpocząć przygotowywania i opracowywanie przepisów na świąteczne słodkości, które pojawią się na naszym świątecznym
stole. Ja swój wielkanocny cykl rozpoczynam od domowego
twarogu, który bez wątpienia przyda się w najbliższym czasie nie tylko do przygotowania wielkanocnej paschy, ale również do serników. Zrobienie własnego
twarogu jest zaskakująco proste i szybkie dzięki
czemu cały proces to sama przyjemność.składniki (ok. 600 g):3 l
mlekasok z 1
cytrynyMleko wlać do dużego garnka z grubym dnem i zagotować. Kiedy zacznie się podnosić i będzie już przy brzegu natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum. Wlać
sok z cytryny i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Tylko do oddzielenia żółtej
serwatki. Cały czas mieszać delikatnie łyżką zbierając
twaróg z dna i brzegów. Kiedy
twaróg będzie gotowy, zawartość garnka przelać przez gęste sito zawieszone nad wysokim naczyniem i wyłożone podwójną warstwą gęstej gazy.
Twaróg docisnąć łyżką aby odpłynęła
serwatka i pozostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Kiedy
twaróg przestygnie zawinąć go w gazę tworząc woreczek, wycisnąć kolejną porcję
serwatki i wstawić (na sitku z gazą nad miseczką) do lodówki na 1 dobę.Smacznego! :)