ßßß
Słowa dotrzymujemy i koniec z drinkami. Dziś czas na coś słodkiego. Ten przepis nie pochodzi z zeszytu z przepisami Babci czy Mamy Brasileira. Przyznajemy się, że znaleźliśmy go przypadkiem na jednej z ulubionych stron Brasileira. Tak jak my mamy Gazeta.pl tak Brazylijczycy ich Globo czy Bocaonews. Piękna fotografia wydrążonych połówek pomarańczy z czekoladą w środku pośród wiadomości o kolejnej strzelaninie na ulicach, streszczenie telenowel i nowości o romansach Neymara przyciągnęła naszą uwagę.Długo zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole.Składniki:
- 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy- 200 g gorzkiej czekolady;- 25 g masła;- 3 żółtka i 3 białka jaj;- 1 szczypta soli;- 75 ml śmietany (schłodzonej);- wódka 30mlSposób przygotowania:
Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki. Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ pomarańczy.
Odcedzić sok z pomarańczy przez sitko i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać niewielka ilość). Dodać następnie wódkę.
Stopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.Ostudzić i dodać 3 żółtka, sok pomarańczowy wymieszany z wódką i startą skórkę pomarańczową.
Następnie należy ubić białka (och ta najgorsza część jak się nie ma robota) z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać delikatnie. Ubić śmietankę. Ubitą dodać do czekolady i białek. Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki.Następnie łyżką (tak zrobiliśmy my) albo za pomocą rękawa cukierniczego (wizualnie wyjdzie piękniej) nakładamy mus do połówek pomarańczy. Dekorujemy wg uznania, bo startą skórką pomarańczy.