Wykonanie

Słowa dotrzymujemy i koniec z
drinkami. Dziś czas na coś słodkiego. Ten przepis nie pochodzi z zeszytu z przepisami Babci czy Mamy Brasileira. Przyznajemy się, że znaleźliśmy go przypadkiem na jednej z ulubionych stron Brasileira. Tak jak my mamy Gazeta.pl tak Brazylijczycy ich Globo czy Bocaonews. Piękna fotografia wydrążonych połówek
pomarańczy z
czekoladą w środku pośród wiadomości o kolejnej strzelaninie na ulicach, streszczenie telenowel i nowości o romansach Neymara przyciągnęła naszą uwagę.Długo zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na
stole.Składniki:

- 3 średnie
pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z
pomarańczy- 200 g
gorzkiej czekolady;- 25 g
masła;- 3
żółtka i 3
białka jaj;- 1 szczypta
soli;- 75 ml
śmietany (schłodzonej);-
wódka 30mlSposób przygotowania:

Pokroić
pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki. Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ
pomarańczy.

Odcedzić sok z
pomarańczy przez sitko i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać niewielka ilość). Dodać następnie
wódkę.

Stopić w kąpieli
wodnej czekoladę z
masłem.Ostudzić i dodać 3
żółtka,
sok pomarańczowy wymieszany z
wódką i startą
skórkę pomarańczową.

Następnie należy ubić
białka (och ta najgorsza część jak się nie ma robota) z szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać do
czekolady i wymieszać delikatnie. Ubić
śmietankę. Ubitą dodać do
czekolady i
białek. Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki.Następnie łyżką (tak zrobiliśmy my) albo za pomocą rękawa cukierniczego (wizualnie wyjdzie piękniej) nakładamy mus do połówek
pomarańczy. Dekorujemy wg uznania, bo startą skórką
pomarańczy.
