Wykonanie
Caipirinha, caipirosca - brazylijski towar eksportowy oprócz futbolu i samby. Jak powstały, jakie są
między niemi różnice o tym w dzisiejszym
poście.Caipira to po portugalsku chłop. A ponieważ
Brazylia jest największym producentem trzciny cukrowej to chłopi brazylijscy czyli caipiras przede wszystkim pracują przy plantacjach tejże trzciny. Trzcina cukrowa ma różne zastosowanie, może być składnikiem paliwa do samochodów ale przede wszystkim wyrabia się z niej, jak już kiedyś opisywaliśmy, najsłynniejszy bimber świata czyli Cachaça . Istnieją przeróżne gatunki tego bimbru - tanie już za parę złotych których przeciętne podniebienie przełknąć nie może oraz te bardziej szlachetne o cenie najlepszej
whisky.Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał
limonką. Ponieważ w
Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać
lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha
napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli
cukru z trzciny cukrowej. I tak powstała caipirinha a nazwa jej wzięło się od twórców tego
drinku czyli caipiras. Końcówka "inha" to tylko znak że mówimy o czymś pysznym i słodkim (Brazylijczycy lubią dodawać takie końcówki, zdrobnienia).No dobrze a skąd caipirosca? Jedyna i zasadnicza różnica pomiędzy caipirinha i caipirosca tkwi w podstawie - capirinha jest robiona na bazie cachaça a caipirosca na bazie
wódki. Caipirosca to już wymysł wyższych sfer, gdyż
wódka jest
alkoholem drogim w
Brazylii. Końcówka „rosca” to po portugalsku „śruba”. Skąd śruba w nazwie a to zaraz stanie się jasne gdy opiszemy jak przygotować caipirosca lub caipirinha. Ale najpierw składniki:Składniki:1 duża
limonka lub 2 małe (może być również
cytryna)2 lub 3 łyżki
cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również
cukier biały.duuuużo kostek
lodu60 ml
wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu.Sposób przyrządzania:A. Podstawowy:

