ßßß Cookit - przepis na Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować

Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować

nazwa

Wykonanie

Caipirinha, caipirosca - brazylijski towar eksportowy oprócz futbolu i samby. Jak powstały, jakie są między niemi różnice o tym w dzisiejszym poście.
Caipira to po portugalsku chłop. A ponieważ Brazylia jest największym producentem trzciny cukrowej to chłopi brazylijscy czyli caipiras przede wszystkim pracują przy plantacjach tejże trzciny. Trzcina cukrowa ma różne zastosowanie, może być składnikiem paliwa do samochodów ale przede wszystkim wyrabia się z niej, jak już kiedyś opisywaliśmy, najsłynniejszy bimber świata czyli Cachaça . Istnieją przeróżne gatunki tego bimbru - tanie już za parę złotych których przeciętne podniebienie przełknąć nie może oraz te bardziej szlachetne o cenie najlepszej whisky.
Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru z trzciny cukrowej. I tak powstała caipirinha a nazwa jej wzięło się od twórców tego drinku czyli caipiras. Końcówka "inha" to tylko znak że mówimy o czymś pysznym i słodkim (Brazylijczycy lubią dodawać takie końcówki, zdrobnienia).
No dobrze a skąd caipirosca? Jedyna i zasadnicza różnica pomiędzy caipirinha i caipirosca tkwi w podstawie - capirinha jest robiona na bazie cachaça a caipirosca na bazie wódki. Caipirosca to już wymysł wyższych sfer, gdyż wódka jest alkoholem drogim w Brazylii. Końcówka „rosca” to po portugalsku „śruba”. Skąd śruba w nazwie a to zaraz stanie się jasne gdy opiszemy jak przygotować caipirosca lub caipirinha. Ale najpierw składniki:
Składniki:
1 duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)
2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.
duuuużo kostek lodu
60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu.
Sposób przyrządzania:
A. Podstawowy:
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2014/12/caipirinha-i-caipirosca-historia.html