Wykonanie
Na osłodę pochmurnych dni, jakie serwuje nam jesień.... Taki wafelek do porannej
kawy i od razu uśmiech pojawia się na naszych buziach.Nie tylko dla fanów
czekolady!Wbrew pozorom wykonanie
wafli nie jest trudne, masę wykonuje się w jednym garnku mieszając jedną łyżką.Masa nie powoduje zmiękczenia
wafli.Jeżeli do jej wykonania używamy
mleka w proszku granulowanego blender ręczny jest nam niezbędny - no chyba, że nie przeszkadzają nam białe grudki w czarnej
masie.
Na każda paczkę
wafli:- 1
masło /
margaryna ( 250 gr )- 3 pełne łyżki
kakao - jeżeli lubimy mocno
czekoladowe klimaty - dajmy jeszcze jedną łyżkę- 3/4 szklanki
cukru- 1/4 szklanki
wody- 1 1/4 szklanki
mleka w proszku ( u mnie granulowane odtłuszczone! ) - zwracam na to uwagę, gdyż dając pełne, gładkie
mleko w proszku uzyskamy inną konsystencję - wówczas wystarczy nam 1 szklanka takiego
mleka.Jak sprawdzić konsystencję masy? nabierając ją na łyżkę musi ona ją dobrze oblepić, nie może spływać szybko zostawiając tłuste plamy, musi ją otulać jak gęsty
kisiel.Jeżeli uznamy, że masa jest za gęsta - jest na to ratunek - dajmy 2 łyżki
wody - wymieszajmy. Jak będzie się dobrze rozprowadzała na
waflu znaczy, że jest ok.Podsumowując - trzymajmy się proporcji - ale pamiętajmy, że w razie "wypadków" możemy ją ratować przy pomocy
wody lub
mleka w proszku.Natomiast jeżeli przygotowaliśmy odpowiednią w konsystencji masę a podczas jej rozprowadzania zgęstniała - wystarczy ją odrobinę podgrzać :) i dalej wykładać na
wafle.Wykonanie:
Masło kakao,
cukier i
wodę podgrzewamy do momentu połączenia się składników.Dodajemy
mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Ciepłą należy rozprowadzić na waflach. Całość obciążyć . Po godzinie można kroić.