Wykonanie
W upał gorąca herbata?! Jak najbardziej!
Tradycyjny
napój popołudniowy Jemeńczyków.To osobliwe że w gorących krajach arabskich nie
pije się mrożonych
napojów tylko gorące!Jemeńczycy przejęli tradycję picia popołudniowej
herbatki 5 o'clock od Anglików, którzy okupowali Jemen Południowy dość długo bo aż do 1967 roku,pozostawiając po sobie wiele tradycji.
Herbatkę tę
pije się już po sjeście, z dodatkiem
mleka i
kardamonu.Często podaje się ją gościom podczas spotkań towarzyskich.Smakuje i pachnie wyśmienicie.
750 ml wrzątku1,5 łyzki czarnej drobno mielonej
herbaty Al-Kbous (mocna, z lekką nutką goryczki)2 ziarna
kardamonu2-3 łyżki
cukru1 szklanka
mlekaZagotowujemy
wodę z
cukrem i rozciętymi ziarenkami
kardamonu.Na wrzątek wsypujemy
herbatę i zmniejszamy ogień do minimum.Gotujemy chwilę (20 sekund), zalewamy
mlekiem, chwilę pozostawiamy na ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia.Podajemy od razu, gorącą i słodką.