ßßß Cookit - przepis na Pyszna herbata z nutą kardamonu.

Pyszna herbata z nutą kardamonu.

nazwa

Wykonanie

W upał gorąca herbata?! Jak najbardziej!
Tradycyjny napój popołudniowy Jemeńczyków.
To osobliwe że w gorących krajach arabskich nie pije się mrożonych napojów tylko gorące!
Jemeńczycy przejęli tradycję picia popołudniowej herbatki 5 o'clock od Anglików, którzy okupowali Jemen Południowy dość długo bo aż do 1967 roku,
pozostawiając po sobie wiele tradycji.
Herbatkępije się już po sjeście, z dodatkiem mleka i kardamonu.
Często podaje się ją gościom podczas spotkań towarzyskich.
Smakuje i pachnie wyśmienicie.
750 ml wrzątku
1,5 łyzki czarnej drobno mielonej herbaty Al-Kbous (mocna, z lekką nutką goryczki)
2 ziarna kardamonu
2-3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
Zagotowujemy wodę z cukrem i rozciętymi ziarenkami kardamonu.
Na wrzątek wsypujemy herbatę i zmniejszamy ogień do minimum.
Gotujemy chwilę (20 sekund), zalewamy mlekiem, chwilę pozostawiamy na ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy od razu, gorącą i słodką.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/herbata-z-adenu-jemen-najlepsza-po.html