ßßß
 
            
         Tradycyjny napój popołudniowy Jemeńczyków.To osobliwe że w gorących krajach arabskich nie pije się mrożonych napojów tylko gorące!Jemeńczycy przejęli tradycję picia popołudniowej herbatki 5 o'clock od Anglików, którzy okupowali Jemen Południowy dość długo bo aż do 1967 roku,pozostawiając po sobie wiele tradycji.Herbatkę tę pije się już po sjeście, z dodatkiem mleka i kardamonu.Często podaje się ją gościom podczas spotkań towarzyskich.Smakuje i pachnie wyśmienicie.
Tradycyjny napój popołudniowy Jemeńczyków.To osobliwe że w gorących krajach arabskich nie pije się mrożonych napojów tylko gorące!Jemeńczycy przejęli tradycję picia popołudniowej herbatki 5 o'clock od Anglików, którzy okupowali Jemen Południowy dość długo bo aż do 1967 roku,pozostawiając po sobie wiele tradycji.Herbatkę tę pije się już po sjeście, z dodatkiem mleka i kardamonu.Często podaje się ją gościom podczas spotkań towarzyskich.Smakuje i pachnie wyśmienicie. 750 ml wrzątku1,5 łyzki czarnej drobno mielonej herbaty Al-Kbous (mocna, z lekką nutką goryczki)2 ziarna kardamonu2-3 łyżki cukru1 szklanka mlekaZagotowujemy wodę z cukrem i rozciętymi ziarenkami kardamonu.Na wrzątek wsypujemy herbatę i zmniejszamy ogień do minimum.Gotujemy chwilę (20 sekund), zalewamy mlekiem, chwilę pozostawiamy na ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia.Podajemy od razu, gorącą i słodką.
750 ml wrzątku1,5 łyzki czarnej drobno mielonej herbaty Al-Kbous (mocna, z lekką nutką goryczki)2 ziarna kardamonu2-3 łyżki cukru1 szklanka mlekaZagotowujemy wodę z cukrem i rozciętymi ziarenkami kardamonu.Na wrzątek wsypujemy herbatę i zmniejszamy ogień do minimum.Gotujemy chwilę (20 sekund), zalewamy mlekiem, chwilę pozostawiamy na ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia.Podajemy od razu, gorącą i słodką.