Wykonanie
Czasem nachodzi mnie ochota na
ciasto drożdżowe. Lubię, gdy jest z
owocami. Dziś na moim blogu
Drożdżowe z
jagodami i
waniliową kruszonkąinspiracja

Pokroiłam jeszcze ciepłe...

Składniki:Rozczyn :5 dag świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru50 ml ciepłego
mlekaCiasto:70 dag
mąki10 dag
cukru4
jajka200 ml letniego
mleka30 dag
jagód mrożonychKruszonka :4 łyżki
mąki2 łyżki
cukru2 łyżki
masłaaromat waniliowy Skworcu
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać
cukier i
mleko, wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
jajka,
mleko i przygotowany rozczyn. Wyrabiając ciasto trzeba podsypywać odrobiną
mąki, gdyż jest wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy (40 x 24), na wierzch ułożyć
jagody i lekko powciskać. Posypać kruszonką z
mąki,
cukru,
aromatu waniliowego i
masła. Kruszonkę wyrobić palcami poprzez połączenie wszystkich składników, aż powstaną „okruchy”. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.