ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z jagodami i waniliową kruszonką

Drożdżowe z jagodami i waniliową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Czasem nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Lubię, gdy jest z owocami. Dziś na moim blogu Drożdżowe z jagodami i waniliową kruszonką
inspiracja
Pokroiłam jeszcze ciepłe...
Składniki:
Rozczyn :
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłego mleka
Ciasto:
70 dag mąki
10 dag cukru
4 jajka
200 ml letniego mleka
30 dag jagód mrożonych
Kruszonka :
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
aromat waniliowy Skworcu
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i mleko, wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i przygotowany rozczyn. Wyrabiając ciasto trzeba podsypywać odrobiną mąki, gdyż jest wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy (40 x 24), na wierzch ułożyć jagody i lekko powciskać. Posypać kruszonką z mąki, cukru, aromatu waniliowego i masła. Kruszonkę wyrobić palcami poprzez połączenie wszystkich składników, aż powstaną „okruchy”. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2015/03/drozdzowe-z-jagodami-i-waniliowa.html