Wykonanie
Środa Popielcowa, pierwszy dzień postu, a więc przyszedł czas na dania bezmięsne. Dziś proponuję postną
kapustę z
grochem i
grzybami. Taką potrawę możemy przyrządzać nie tylko na Wigilię, ale i w czasie postu. Niedawno firma Kupiec w ramach współpracy, wysłała do mnie paczkę pełną
grochu różnej formy, a i
grzybki zbierane przeze mnie na jesieni jak najbardziej się teraz przydały.

Składniki:40 dag
grochu łuskanego połówki lub cały firmy Kupiec1 kg
kapusty kiszonej z
marchewkąduża garść
grzybów leśnych (podgrzybki,
prawdziwki, jakie kto ma)3 litry
wodysólpieprzGroch namoczyć w ciepłej wodzie na noc.
Kapustę kiszoną i
grzyby wypłukać. Gotować razem do miękkości.
Groch gotować osobno, także do miękkości. Gdy
groch i
kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku i przyprawić.Babcia do takiej
kapusty zawsze dodaje
olej rzepakowy swojski. Kupuje go u jakiegoś sąsiada, ale widziałam także na bazarkach taki
olej. Dodam, że druga moja babcia je
surową cebulę z takim
olejem - zawsze mnie to
bawi :d hmm...choć z drugiej strony, jeszcze nigdy nie widziałam jej przeziębionej:)