Wykonanie
Jej! Jak ja uwielbiam serniki! Od zawsze. Zwykle na moim
stole pojawia się sernik z
brzoskwiniami, ale tym razem zabroniono mi go upiec, gdyż mojej rodzince się już przyjadł. Jednak nie dopuściłam do całkowitej rezygnacji z sernika na święta i odnalazłam u mamy przepis na sernik na biszkoptach . Jak stwierdziła moja ciocia jest to wersja dla leniwych, bo nie trzeba piec
spodu. Jak dla mnie jest pyszny, pulchniutki i delikatny. Sernik na biszkoptach po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:1 kg
sera swojskiego, bądź
sera w wiaderku (polecam ten niebieski z biedronki)0,5 litra
śmietany słodkiej 12%, gdy
ser ma rzadką konsystencję dodajemy jej mniej1,5 szklanki
cukru8 jaj
aromat cytrynowy2 budynie
śmietankowe bez
cukrubiszkoptyUbić pianę z
białek, dodać
cukier, ubić. Zmielić
ser, lub kupić gotowy. Dodać
śmietanę,
żółtka, budynie i aromat. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z
białek. Delikatnie wymieszać. W wyłożonej papierem formie ułożyć
biszkopty, wylać masę
serową. Piec 1 godzinę w 180 stopniach do zrumienienia wierzchu.