Wykonanie
Bigos to danie, które zawsze będzie kojarzyło mi się ze świętami w domu rodzinnym. Zapach bigosu wypełniał cały dom na kilka dni przed świętami, gdyż jak wiadomo, odgrzewany jeszcze lepszy.Prosty przepis na szybki i smaczny bigos jak u mamy, który można zrobić samemu, a mamę zaprosić na degustację ;)

Składniki:1,5 kg
kiszonej kapusty20 dag
wędzonego boczku0,5-1 kg
kiełbaski podwawelskiej, śląskiej lub innej0,5-1 szklanki
keczupu łagodnego2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowegoopcjonalnie
pieczarkiwodaKapustę parokrotnie przepłukać z kwasu. Ugotować w garnku. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
boczek. Dodać pokrojoną
kiełbaskę. Przecier połączyć z
keczupem. Jeżeli
mięso będzie już podsmażone, dodać wymieszany
keczup z przecierem. Ponownie wymieszać.Gdy
kapusta będzie miękka, przełożyć zawartość patelni do garnka. Gotować jeszcze z pół godziny. Podsmażyć pokrojone
pieczarki, dodać do reszty. Można doprawić bigos, chociaż moim zdaniem już tego nie wymaga.

Przepis bierze udział w akcji:http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470