Wykonanie
W niedzielę organizowałam małe przyjęcie urodzinowe dla najbliższej rodziny. Z tej okazji przygotowałam tort Pavlova po przeczytaniu jednego z artykułów w pewnej gazecie :) Przepis zmodyfikowałam dla własnych potrzeb, podpierając się przepisem na
bezy ze starej książki kucharskiej :)Jestem mile zaskoczona efektem mojej pracy, gdyż
bezę piekłam pierwszy raz, a jednak się udała :) a tort wyszedł smakowity.I dorosłym i dzieciom smakował, a dzieci jeśli mówią, że jest pycha, to tak jest :)))p.s. podczas przygotowywania
bezy myślcie pozytywnie i wkładajcie w pracę całe swoje
serce :))) buziaki.Składniki:8
białek jaj kurzych2 szczypty
sodyskórka otarta z 1
cytryny350 g
cukru trzcinowegookoło 1l
śmietanki 36%4-6 łyżek
cukru trzcinowego zmielonego na puder
truskawkiOddzielone
białka jaj kurzych umieszczamy w metalowej misce i ubijamy ręcznie za pomocą metalowej trzepaczki. Kiedy piana jest sztywna dodajemy
sodę, ubijamy, a następnie stopniowo
cukier i nadal ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta i szkląca. Na końcu dodajemy
skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy.Na blachę kładziemy pergamin, a na nim odrysowujemy ołówkiem kształt talerzyka o średnicy 22 cm. Połowę masy rozprowadzamy na papierze w granicach odrysowanego koła.Taki placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 140 C przez ok1 godzinę. Sprawdzamy czy wierzch się nie klei (jeśli tak pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku) i wyjmujemy.Po upieczeniu pozostawiamy
bezę do ostygnięcia. Następnie za pomocą np. wyjmowanego
spodu od formy do tarty podważamy
bezę i odklejamy od papieru.Tak samo postępujemy z pozostałą częścią masy, którą kładziemy na czystym pergaminie :)
Śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodając
cukier.Na
bezę kładziemy połowę ubitej
śmietanki, a na nią oczyszczone i umyte
truskawki. Następnie drugą
bezę i resztę
śmietanki.Dekorujemy
truskawkami.Spostrzeżenia:należy podawać zaraz po przygotowaniuja używam
śmietanki 36% Mlekovity 1 litrowąprzy pieczeniu pierwszej części, drugą pozostawiamy w lodówce
