Wykonanie
Jak tam Wasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło - nieskromnie
powiem - genialnie! Delikatny w smaku, puszysty... słodzony idealnie będzie się nadawał na świąteczny deser... :-)SKŁADNIKIMasa serowa:1 kg
sera ( może być z wiaderka)1 puszka masy kajmakowej200 g
masła2
jajka1/2 szklanki
mleka2 budynie o smaku
toffi (bez
cukru)dodatkowo:
herbatniki,
płatki migdałówWszystkie składniki masy miksujemy razem, a następnie stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (tak jak podczas gotowania budyniu). Zestawiamy na kilka minut z palnika. Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy
herbatnikami i wylewamy na nie masę
serową.
Płatki wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę suszymy (pamiętajcie by cały czas je mieszać, w przeciwnym razie przypalą się i będą gorzkie). Następnie wysypujemy je na masę
serową i odstawiamy całość do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki.Pyszny...P.S.Na blogu znajduje się też przepis na sernik gotowany z
jabłkami.