Wykonanie
Ostatnio jedna z moich koleżanek wręczyła mi - z promiennym uśmiechem na ustach - złożoną na cztery kartkę i oznajmiła: "Ja się za to nie wezmę, ale ty to pewnie tak. To masz". No to wzięłam :-) a tam przepis na roladę
bezową. Ta na kartce była z
bitą śmietaną bez dodatków, ja dodałam sobie
jagody i wyszła rewelacyjna! Zeszła od razu w całości chociaż do jedzenia jej było tylko cztery osoby ;-)SKŁADNIKINa
bezę :4
białka1,5 szklanki
cukru (zwykłego)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyża
octuNa masę :400 ml
śmietany 30 %0,5 szklanki
cukru pudru1 szklanka
jagódBiałka miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie stopniowo dodajemy
cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty, dodajemy
mąkę, a
potem ocet. Piana powinna być gładka i lśniąca. Wykładamy ją na blachę (taką dużą, która jest w każdym piekarniku) wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając po dwa centymetry luzu z każdej strony (piana rośnie podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 - 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy na blasze przez 5 minut, a następnie odwracamy "do góry nogami", zdejmujemy papier i zostawiamy aż
beza wystygnie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno.
Jagody miksujemy blenderem, ale nie bardzo dokładnie, powinny pozostać też całe
owoce. Następnie dodajemy stopniowo zmiksowane
jagody do ubitej
śmietany. Rozsmarowujemy masę na
bezie (z jednego brzegu zostawiamy ok. 3 cm bez masy) i zwijamy roladę kierując się do nieposmarowanego brzegu. Okręcamy papierem i wstawiamy do lodówki, by masa lekko stępiała.