ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z bitą śmietaną i jagodami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i jagodami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jedna z moich koleżanek wręczyła mi - z promiennym uśmiechem na ustach - złożoną na cztery kartkę i oznajmiła: "Ja się za to nie wezmę, ale ty to pewnie tak. To masz". No to wzięłam :-) a tam przepis na roladę bezową. Ta na kartce była z bitą śmietaną bez dodatków, ja dodałam sobie jagody i wyszła rewelacyjna! Zeszła od razu w całości chociaż do jedzenia jej było tylko cztery osoby ;-)
SKŁADNIKI
Na bezę :
4 białka
1,5 szklanki cukru (zwykłego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyża octu
Na masę :
400 ml śmietany 30 %
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka jagód
Białka miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty, dodajemy mąkę, a potem ocet. Piana powinna być gładka i lśniąca. Wykładamy ją na blachę (taką dużą, która jest w każdym piekarniku) wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając po dwa centymetry luzu z każdej strony (piana rośnie podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 - 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy na blasze przez 5 minut, a następnie odwracamy "do góry nogami", zdejmujemy papier i zostawiamy aż beza wystygnie.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Jagody miksujemy blenderem, ale nie bardzo dokładnie, powinny pozostać też całe owoce. Następnie dodajemy stopniowo zmiksowane jagody do ubitej śmietany. Rozsmarowujemy masę na bezie (z jednego brzegu zostawiamy ok. 3 cm bez masy) i zwijamy roladę kierując się do nieposmarowanego brzegu. Okręcamy papierem i wstawiamy do lodówki, by masa lekko stępiała.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/07/rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-jagodami.html