ßßß Cookit - przepis na Kawa mrożona (frappe)

Kawa mrożona (frappe)

nazwa

Wykonanie

Jak ja lubię takie lato!!! W prawdzie moja tolerancja na słońce i upał jest nieco mniejsza niż to miało miejsce kilka lat temu, kiedy smażyłam się wręcz na słońcu od rana do wieczora, ale i tak uwielbiam taką pogodę :-) nie wyobrażam sobie jak można narzekać na te 34 stopnie, które dziś pokazał termometr na tarasie u mojego taty :-) dodam, że taras jest fantastycznie zacieniony :-) Mam nadzieję, że ta pogoda szybko nie minie, bo urlop dopiero za tydzień :-) w prawdzie wyjazd zaplanowany mam dopiero na sierpień, ale na te wcześniejsze tygodnie też już mam plany... :-)
Tak z innej beczki, to w tym tygodniu przyleciała na wakacje do kraju moja siostra :-) i to bez wątpienia jest bardzo pozytywny punkt tych wakacji :-)
- Tato, gdzie masz lód? - zapytała robiąc rewolucję w zamrażarce
- A po co Wam lód? Na takie gorąco nie pije się zimnych napoi, bo można "złapać" krtań... - odpowiedział z pełną powagą i dezaprobata naszego pomysłu
Więc mimo uroków tarasu, kawę wypiłyśmy na moim niewielkim, będącym elementem betonowego blokowiska, balkonie...
Ta moja dzisiejsza kawa to w sumie wariacja na temat greckiego frappe ;-) W klasycznej mleko odlewa się na koniec, podobnie dodaje się lód, a u mnie jest zupełnie odwrotnie i też jest idealnie...
SKŁADNIKI
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 - 2 łyżeczki cukru
75 ml zimnego mleka
5 - 6 kostek lodu
MOJA WARIACJA:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem do uzyskania gęstej piany (jeśli pozostaną w niej niewielkie kawałki lodu, to nic nie szkodzi). Przelewamy do szklanki. Wierzch kawy możecie też posypać cynamonem lub startą czekoladą.
Piana jest tak sztywna, że możecie ja zarówno pić przez słomkę (stopniowo od dołu zmienia się w płyn) lub jeść łyżeczką jak deser.
WERSJA KLASYCZNA:
W wersji klasycznej oprócz powyższych składników musicie użyć dodatkowo 75 ml zimnej wody.
Kawę i cukier zalewamy wodą, a następnie miksujemy do uzyskania gęstej piany. Dodajemy mleko i lód.
Jeśli nie lubicie kawy z mlekiem, bądź nie możecie jej pić, zastąpcie mleko wodą - też jest bosko ;-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/07/kawa-mrozona-frappe.html