Wykonanie

Niestety nadal czuję się jakby coś wielkiego mnie pogryzło i wypluło :-( chyba
będę musiała jeszcze raz pofatygować się do lekarza :-(
póki co mobilizuję się do jakiegokolwiek działania i postanowiłam Wam podsunąć pomysł na kompot :-) W
sumie to pewnie większość z Was łączy te dwa
owoce w
napoju, ale pewnie każdy inaczej. A ja właśnie tak jak poniżej, a kompot wychodzi gęsty, aromatyczny, po prostu pyszny... idealny na obecne upały :-) Ja o tej
porze roku robię go na okrągło, bo maja córcia jest zdecydowanie fanką takich
napoi :-)SKŁADNIKI1/2 kg
truskawek1/2 kg
rabarbaru2 l
wodycukier do smakuewentualnie
laska wanilii
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie obierać).
Owoce wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień palnika i gotujemy w ten sposób ok. 30 minut. Gotowy kompot słodzimy i schładzamy. Jeśli macie taką ochotę możecie do gorącego kompotu dodać
laskę wanilii - stygnąc nabierze dodatkowego aromatu.P.S.
Ciastka ze zdjęcia znajdziecie tutaj (KLIK)