Wykonanie

Uwielbiam samodzielnie zrobione
bułki - mam pewność, że będą smaczne i następnego dnia na pewno nie będą czerstwe. Te dzisiejsze
bułki to moja wariacja na temat
pieczywa śniadaniowego - wymieszałam dwa inne przepisy i wyszło pysznie :-) spróbujcie sami...SKŁADNIKI500 g
mąki pszennej pełnoziarnistej350 ml
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru50 g
margaryny30 g
drożdżydo dekoracji:
mleko, dowolne ziarna
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę,
sól i
cukier mieszamy w dużej misce, dolewamy
drożdże rozrobione w
mleku,
margarynę i wyrabiamy ciasto. Jest gotowe wtedy, gdy z łatwością odchodzi od ręki i miski. Następnie odstawiamy na ok. godzinę, aż ciasto podwoi swą objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Teraz formujemy
bułki, smarujemy
mlekiem, posypujemy czym kto ma (ja posypałam drobnymi
płatkami owsianymi) i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.

Pieczemy 20 minut.Mnie wyszło 9
bułek, trochę większych od
kajzerki.