Wykonanie
Praca z ludźmi i ich problemami zdecydowanie uczy pokory wobec własnych przeciwności losu... uczy dystansu i innego spojrzenia na te sprawy, które kiedyś urastały do dramatu... Z czasem zaczynasz doceniać to co Cię spotyka, dostrzegać w tym pozytywy i bardzo szybko się okazuje, że tak naprawdę każde niepowodzenie ma drugie dno - to które czegoś uczy, coś wnosi, buduje... Z czasem okazuje się, że tak naprawdę życie obfituje tylko w dobre wydarzenia, bo nawet w najgorszym można doszukać się jakiegoś plusa... A dlaczego dziś o tym? Bo to taka moja refleksja po rozmowie z pewną nastolatką... mam nadzieję, że jej jest podobna... a ponieważ dziewczę to czuje się bardzo dorosłe, to ja
czekoladzie pozwolę dziś czuć się podobnie;)SKŁADNIKI200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%100 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady mlecznejkawałek
cynamonu1/2
laski wanilii5 ziaren
kardamonu4 łyżki
rumuMleko i
śmietankę wymieszajcie razem i zagotujcie z
przyprawami - gotujcie przez chwilę żeby z przypraw uwolnił się aromat, a następnie wyjmijcie je. Teraz dodajcie pokruszone
czekolady i gotujcie na małym ogniu aż się rozpuszczą. Pamiętajcie o mieszaniu -
czekolada bez nadzoru lubi przywierać... Gdy
napój nieco zgęstnieje zestawcie go z kuchenki i dolejcie
rum; po dokładnym wymieszaniu przelejcie do kubeczków (z tej ilości będą dwa lub trzy małe).
P.S.Pamiętajcie, że
kardamon jest od wieków uznawany za afrodyzjak silnie wzmagający wyobraźnię...