Wykonanie
Proponuję tym razem świetną przekąskę do popołudniowej
kawy :-) Troszkę czasochłonne ze względu na czas wyrastania
ciasta drożdżowego, ale zapewniam Was, że warto poczekać! Według podanych proporcji warkocze nie są zbyt słodkie, więc dla prawdziwych miłośników
słodyczy polecam zwiększyć ilość
cukru.Składniki: na ciasto75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru500 g
mąki pszennejponadto : kurze
białko,
cynamon i
cukier do posypaniaWykonanie:
Drożdże upłynnić mieszając z
cukrem, zalać lekko ciepłym
mlekiem, wymieszać z łyżką
mąki i pozostawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać
mąkę i
sól i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać porcjami roztopiony i ostudzony tłuszcz (uwaga: czasem ciasto grymasi i nie chce całej porcji tłuszczu). Następnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko ugnieść, a
potem formować wałeczki i pleść warkoczyki jak pokazano na zdjęciach poniżej:


Warkoczyki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub folią aluminiową, posmarować
białkiem, posypać
cukrem oraz
cynamonem. Piec w rozgrzanym do 180 st (góra-dół) piekarniku do złotego koloru.


Smacznego! :-)