ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe warkocze cynamonowe

Drożdżowe warkocze cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Proponuję tym razem świetną przekąskę do popołudniowej kawy :-) Troszkę czasochłonne ze względu na czas wyrastania ciasta drożdżowego, ale zapewniam Was, że warto poczekać! Według podanych proporcji warkocze nie są zbyt słodkie, więc dla prawdziwych miłośników słodyczy polecam zwiększyć ilość cukru.
Składniki: na ciasto
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
ponadto : kurze białko, cynamon i cukier do posypania
Wykonanie:
Drożdże upłynnić mieszając z cukrem, zalać lekko ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżką mąki i pozostawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać porcjami roztopiony i ostudzony tłuszcz (uwaga: czasem ciasto grymasi i nie chce całej porcji tłuszczu). Następnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko ugnieść, a potem formować wałeczki i pleść warkoczyki jak pokazano na zdjęciach poniżej:
Warkoczyki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub folią aluminiową, posmarować białkiem, posypać cukrem oraz cynamonem. Piec w rozgrzanym do 180 st (góra-dół) piekarniku do złotego koloru.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2014/04/drozdzowe-warkocze-cynamonowe.html