Wykonanie
Nie ukrywam, że szukałam w
sieci szybkiego a zarazem dobrego ciasta ze
śliwkami :-) Skusił mnie przepis znaleziony na blogu W mojej kuchni (gotuj z Aleex) i naprawdę nie żałuję, że go wykorzystałam! Ciasto było takie dobre, że zniknęło w kilka godzin. Na drugi dzień upiekłam znowu. To samo :-) Podaję przepis (delikatnie przeze mnie zmodyfikowany):Składniki:125 g
miękkiej margaryny (
masła)8 łyżek
cukru3
jajkaszczypta
soli10 łyżek
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniawydrylowane
śliwki węgierkiWykonanie:Pokrojone w kostkę
masło zmiksować z
cukrem. Dodać
jajka, szczyptę
soli i zmiksować na jednolitą masę. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie zmiksować aż do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ciasto wyłożyć do foremki (śr.20-22cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ułożyć
owoce, posypać
cukrem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika (góra-dół) i piec przez ok. 35-40 minut. Ostudzone posypać
cukrem pudrem. I gotowe!
Smacznego! :-)