Jeśli lubicie słodkie przekąski do popołudniowej kawy oraz smak wiórków kokosowych, to ten przepis jest stworzony dla Was! Wykonanie jest bajecznie łatwe a do tego bardzo szybkie. W efekcie otrzymujemy pyszne ciasteczka, które doskonale komponują się z filiżanką małej czarnej ;-) Dla zwolenników bardziej słodkich wypieków polecam zwiększyć ilość cukru. Przepis zaczerpnięty z książki "Ciastka i ciasteczka" wydawnictwa Olimp Media.Składniki:200 g wiórek kokosowych1/2 kostki masła (margaryny)1 jajko1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka otartej skórki cytryny (u mnie soku z cytryny)1 i 1/2 proszku do pieczeniatłuszcz do posmarowania blachyWykonanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i skórkę z cytryny (sok). Wsypać oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Składniki wymieszać i zagnieść. Za pomocą łyżeczek lub formując kulki, kłaść porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę. Kokosankipiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200st C. Wystudzić.Smacznego :-)