Wykonanie
FaworkiW końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki,
faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;)Składniki:(na średnią ilość)- 2 szklanki
mąki pszennej- 200g
śmietany 18%- 5
żółtek- 1/3 szklanki
cukru pudru (opcjonalnie)- 1 łyżka
octu spirytusowego- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki
smalcu)- obrany
ziemniak-
cukier puder do posywaniaSposób przygotowania:1.Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat
mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na placek.2.W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek
ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości 8-12cm. Nacinamy wzdłuż każdy środek paska i przewijamy jeden koniec przez nacięcie. Jak na zdjęciu:
3.Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami
faworki. Czekamy aż się zarumienią z obu stron i wykładamy na ręczniczek papierowy. Następnie układamy na tacy/talerzu i obsypujemy
cukrem pudrem. Gotowe ;)A dziś znowu kolejna piosenka zespołu FOALS ;)"Hummer"Smacznego Tłustego CzwartkuŻyczyMichał ;)