Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 31 lipca 2014 r.
Kawa jest świetnym orzeźwieniem szczególnie teraz, kiedy żar leje się z nieba. Idealna do dobrej książki, czytanej w ogrodzie na hamaku, umieszczonym pomiędzy rozłożystymi drzewami - dla mnie bajka:-)
Kawa mrożona Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 30 lipca . Orzeźwiająca
kawa mrożona! Walorem tej
kawy są jej nieograniczone możliwości smakowe - tutaj można tworzyć wedle własnych upodobań -
lody waniliowe,
czekoladowe, stracciatella, z
cukrem lub bez i tak bez końca,
piję ją hektolitrami i ciągle coś zmieniam- gorąco polecam:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 5 min Łączny czas: 5 minLiczba porcji: 1Składniki:Przepis podpatrzyłam u Agnieszki z " Rozpustnego Gotowania ", troszkę zmodyfikowałam :-)
kawa rozpuszczalna (najlepiej drobniutka): 1,5 łyżeczkizimne
mleko : 75 mlzimna
woda mineralna : w zależności od preferencji
lody waniliowe (mogą być
kawowe,
czekoladowe, karmelowe): 1 gałkakostki
lodu : kilPrzygotowanie:
kawę rozpuszczalną sypię do miski (najlepiej wysokiej, a wąskiej)dolewam 4-5 łyżek zimnej
wody i ubijam trzepaczką, można spieniaczem do
mlekapo około 1-2 minutach przelewam powstałą piankę do wąskiej sporej szklankidolewam
mlekodokładam 2-3 kostki
loduwlewam
wodę mineralną na końcu wkładam ulubione
lodyGotowe !
Smacznego :-)