Wykonanie
Witajcie Kochani !!!Teraz chciałabym Was zaprosić na wyśmienitą przekąskę na zimny wieczór, która idealnie komponuje się z grzańcem.Zapraszam !!!Składniki :3
czerwone cebule500 g
batatów3 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia200 ml
wytrawnego białego wina200 ml
bulionu warzywnegoświeży
tymianekłyżeczka
octu balsamicznego150 g łagodnego
żółtego sera400 g gotowego ciasta na tartęPrzyrządzenie :Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Cebule i
bataty obierz i pokrój w plastry.Przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia wysmarowanego
oliwą.Piecz, aż się zarumienią.Z dania wyjmij
cebulę, do
batatów dodaj
wino i
bulion.Włóż do pieca na około 15 minut -
bataty powinny być miękkie.Ponownie dołóż do dania
cebulę.Dodaj
tymianek i
ocet balsamiczny, wymieszaj, a na koniec posyp
żółtym serem.Warzywa przykryj
ciastem do tarty - powinno wystawać trochę poza ścianki naczynia.Zrób kilka nacięć, żeby warzywa mogły odparować.Danie ponownie wstaw do pieca i piecz około 30 minut.Tartę podawaj gorącą, odwróconą na drugą stronę.Liczba porcji: 8Czas wykonania: 60 minutSMACZNEGO !!!