Wykonanie

Mini vol au vent to małe przekąski, tak zwane Finger Food . Idealne na przyjęcie, bo mieszczą się akurat na jeden gryz : ). Są proste w przygotowaniu, a jak wyglądają ! Moją wersję tych wytrawnych
ciasteczek przygotowałam z
serka i
łososia wędzonego. Zapraszam !o.Składniki na około 20 szt.:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego1 opakowanie
serka kanapkowego typu Philadelphia (250g)1 opakowanie
łososia wędzonego na zimno
sól,
pieprz grubo zmielonykilka gałązek swierzego
koperkużółtko do posmarowania
ciasteczek
Serek mieszamy z posiekanym
koperkiem, zostawiając kilka gałązek do ozdoby. Dodajemy
sól i
pieprz i całość mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i małą szklanką bądź foremką wykrajamy 3 kółka. Jedno kółko kładziemy na spód, a z pozostałych mniejszą foremką wykrawamy na środku mniejsze kółeczko, tak aby pozostała tylko obręcz. Dół
ciasteczka smarujemy roztrzepanym
żółtkiem i na to układamy pierwsze wykrojone kółeczko, które również smarujemy
żółtkiem i nakładamy następną warstwę. Całość dociskamy lekko, aby podczas pieczenia
ciasteczka się nie rozkleiły.Zrobione
ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu aż będą wyrośnięte i przyrumienione.Do wystudzonych mini vol au vent nakładamy pół łyżeczki
serka, a na to kawałek
wędzonego łososia. Ozdabiamy
koperkiem i świeżo zmielonym
pieprzem. Voila !