ßßß Cookit - przepis na Domowy Baileys, troszkę wzmocniony

Domowy Baileys, troszkę wzmocniony

nazwa

Wykonanie

Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:)
Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys'a. Postanowiłem jednak wzmocnić trochę ten trunek. I nie chodzi mi tutaj o drugą łyżeczkę kawy...
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa krówkowa)
½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka whisky lub brandy
100 ml spirytusu
Puszkę mleka trzeba wrzucić do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, a później ostudzić. Ja tym razem kupiłem gotową masę krówkową. Doszedłem do wniosku, że przez 2 godziny całą whisky wypiję, a ugotowaną masę zjem na deser:)
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę krówkową wrzucamy do garnka, dodajemy śmietankę i kawę. Lekko podgrzewamy (nie gotujemy), ciągle mieszając, aż masa się rozpuści. Studzimy, dodajemy whisky i spirytus. Próbujemy co wyszło i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/11/domowy-baileys-troszke-wzmocniony.html