ßßß
Składniki:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa krówkowa)½ szklanki słodkiej śmietanki 12%2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru pudru1 szklanka whisky lub brandy100 ml spirytusuPuszkę mleka trzeba wrzucić do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, a później ostudzić. Ja tym razem kupiłem gotową masę krówkową. Doszedłem do wniosku, że przez 2 godziny całą whisky wypiję, a ugotowaną masę zjem na deser:)Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę krówkową wrzucamy do garnka, dodajemy śmietankę i kawę. Lekko podgrzewamy (nie gotujemy), ciągle mieszając, aż masa się rozpuści. Studzimy, dodajemy whisky i spirytus. Próbujemy co wyszło i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.