ßßß
Dziś kolejny pyszny domowy likier do kolekcji, czyli tak zwana krówka. Oczywiście ilość dodanego alkoholu jest uzależniona od Waszych preferencji, jeśli lubicie lżejsze napoje, zamiast spirytusu możecie dodać po prostu wódkę.Na blogu znajdziecie również przepis na domowy likier baileys i domowy likier kukukła .
Czas wykonania: 10 minut + 7 dniSkładniki:200 g masy krówkowej z puszki100 ml spirytusu2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej200 ml mleka skondensowanego niesłodzonegoWykonanie:Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.Masę krówkową mieszamy z mlekiem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita cienki strumyczkiem wlewamy spirytus, cały czas mieszając.Likier przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni.