Wykonanie
Czasami mamy ochote na pyszna
kawę, zamiast maszerować do restauracji można przygotować ja samemu.J est to dość prosta sprawa i do tego bardzo pyszna. Zwłaszcza na takie zimne wieczory.Składniki:
kawamlekoPrzygotowanie:
Kawę rozpuszczalną parzymy w małej filizance lub kubeczku i wlewamy do dzbanuszka.
Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby nie przekroczyło 50 stopni ( wtedy się nie ubije)Nastepnie ubijamy je tak by uzyskać delikatną piankę.Do szlaknek za pomocą łyżki nakładamy ubite
mleko tak by zamowało 3/4 wysokości szklankiTeraz następuje najtrudniejszy moment. Trzeba wczesniej zapażoną
kawę wlewać delikatnie po ściance szklanki do ubitego
mleka. Czynnośc tę wykonujemy bardzo powoli wtedy to
mleko znajdzie się na dole szklanki i na wierzchu w postaci piany.
Gotowe:) Bardzo smaczne są też
przyprawy do
kawy np. karmel czy
czekolada:) gdy za pierwszym razem nie wyjdzie nie ma się co zrażać. Warto popróbowac dla takiej pysznej
kawy:)Smacznego :)