ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany z miodem

Chleb gryczany z miodem

Wykonanie

Na podstawie tego dzieła, zmienione.
Intensywny smak i zapach gryki i miodu, wymaga raczej dodatków o mocnym smaku, aby nie tłumiło. Możesz zrobić z 1/2 ilości, aby przekonać się, czy będzie Ci smakować.
2 paczki suszonych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju
1 łyżka anyżu
2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki gryczanej
4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki zarodków pszennych
1/3 szklanki rodzynek
Wygnieć wszystko razem. Postaw w cieple do wyrośnięcia - około 1 , 5 godziny.
Zbij, wygnieć, podziel na dwie foremki, odstaw na godzinę.
Wsadź do piekarnika 190oC na ok. 40 minut.
Wychodzi też w automacie, na programie razowym - tylko pamiętaj, że to porcja na DWIE foremki!
Źródło:http://kaflowakuchnia.blogspot.com/2009/08/chleb-gryczany-z-miodem.html