Wykonanie
Na podstawie tego dzieła, zmienione.Intensywny smak i zapach gryki i
miodu, wymaga raczej dodatków o mocnym smaku, aby nie tłumiło. Możesz zrobić z 1/2 ilości, aby przekonać się, czy będzie Ci smakować.2 paczki
suszonych drożdży2 szklanki ciepłej
wody1 szklanka
odtłuszczonego mleka w proszku1/2 szklanki
miodu1/4 szklanki
oleju1 łyżka
anyżu2 łyżeczki
soli2 szklanki
mąki gryczanej4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
zarodków pszennych1/3 szklanki
rodzynekWygnieć wszystko razem. Postaw w cieple do wyrośnięcia - około 1 , 5 godziny.Zbij, wygnieć, podziel na dwie foremki, odstaw na godzinę.Wsadź do piekarnika 190oC na ok. 40 minut.Wychodzi też w automacie, na programie
razowym - tylko pamiętaj, że to porcja na DWIE foremki!