Wykonanie
Całość jest prosta i skomplikowana. Zależy jak do tego podejdziesz.Do pieczenia muffin - czyli małych babeczek - potrzebna Ci będzie forma do babeczek . Sam używam silikonowej, z miejscem na 12 babeczek, ale możesz użyć dowolnej. Foremki możesz wyłożyć papierowymi foremeczkami, jeśli lubisz. Form silikonowych i teflonowych nie musisz smarować przed pieczeniem, inne musisz cienko posmarować tłuszczem -
masłem lub
margaryną.Na muffiny - mniej więcej na 12 sztuk - potrzebujesz:200 g jaj200 g
cukru200 g miękkiego
masła (możesz dać
margarynę do pieczenia)czubata łyżka
kakao6 czubatych łyżek
kawy rozpuszczalnej200 g
mąkiDo mieszania dobrze jest użyć robota kuchennego, ale można też robić to ręcznie: łyżką w misce czy garnku.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Utrzyj
jaja (bez skorupek) z
cukrem, dodaj
kakao i
kawę i utrzyj dalej.Dodawaj po trochu
masła i ucieraj.Na koniec dodawaj po trochu
mąki i ucieraj, coby grudek nie było.Przełóż ciasto do foremek i piecz w temp. 180 C przez 25 minut.Pozwól muffinkom ostygnąć przez 5 minut i wyjmij je z foremek, studź na kratce, aż będą chłodne.Jedz.Na podstawie Muffinki. Babeczki dla smakoszy Helgi Lederer w tłumaczeniu Moniki Faryny-Lubeckiej, zmodyfikowane i wypróbowane nieraz przeze mnie.