Wykonanie
1. Produkty:
mięso wołowe 200 g - 42 g
białka, 16 g tłuszczów, 308 kcal1/3
jajka -2 g
białka, 2 g tłuszczów - 24 kcal
oliwa z oliwekwoda mineralnaprzyprawycebulaogórek konserwowy2. Czas przygotowania:15 minut3. Sposób przyrządzeniaSkładniki: (na 600 g
mięsa)
jajko kurze600 g
mięsa wołowegołyżka
oliwy z oliwekwoda mineralna na oko
przyprawy:
papryka słodka,
papryka ostra/pieprz cayne,
sól,
pieprzWołowinę kroimy w plastry (takie, aby weszły do maszynki), mielimy 2
razy. Po dwukrotnym zmieleniu
wołowiny dodajemy
jajko, następnie
oliwę,
przyprawy - na oko, na
końcy dodajemy
wodę mineralną - dla puszystości. Dokładnie mieszamy, tatar nie powinien być rzadki. Smakujemy, jeśli brakuje ostrości lub słoności dodaejmy właściwą
przyprawę. Przy tatarze powinna znajdować się pokrojoną w kostkę
cebula i
ogórek konserwowy. Ja jem bez surowego
jajka - wystarczy mi jedno, które zmieszałem wcześniej z masą tatara.4. Ocena smaku10/105. WaloryŚwietne
białko i smak.6. UwagiNie przesadzać z ilością - to surowe
mięso:)
Wołowinę kupujemy tylko w zaufanych sklepach.7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 44 gwęglowodany: 0 gtłuszcze: 16 gkcal: 332 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):153 g
białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):90 g
białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcalMoje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):204 g
białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal