Wykonanie
Jako wałówkę na wypoczynek, prócz
ciastek owsianych zapakowaliśmy z sobą
ciasto drożdżowe zrobione przez
Męża, wg przepisu jego babci. Wczoraj jedliśmy ostatnie kawałki i muszę przyznać, że ten przepis jest absolutnie warty zapisania, bo ciasto przez kilka dni zachowuje świeżość i jest pyszne. Oczywiście drożdżówkę można robić z wieloma
owocami, u nas z
czerwonymi porzeczkami, które bardzo lubimy, a których sezon mija.Przy robieniu
ciasta drożdżowego ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.


Składniki:ciasto¼ kostki
margaryny1 łyżka
smalcu2
jajka½ kg
mąki¾ szklanki
cukru180 ml ciepłego
mlekaowocekruszonka:½ kostki
palmy60 g
cukru60 g
mąkiNajpierw trzeba zrobić zaczyn.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Dodać 2 łyżki
cukru i 4-5 łyżek
mąki. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 10 minut.
Margarynę,
smalec,
jajka i
cukier ukręcić w misce. Wsypać
mąkę i zaczyn i wyrabiać energicznie, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować w tym czasie kruszonkę: do miski wsypać
mąkę i
cukier, dodać
palmę i wyrobić.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać
owocami i kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.