ßßß Cookit - przepis na Raki po studencku

Raki po studencku

nazwa

Wykonanie

Danie to zaserwowała kiedyś moja mama zaciekawiając wszystkich mówiąc że zrobiła "raki". Jak się okazało pod tą nazwą kryją się parówki pokrojone w taki sposób, by po usmażeniu przypominały skorupiaki. Jest to bardzo tania, studencka odmiana raków :) I całkiem przyjemna wersja podania nieśmiertelnych parówek w całkiem ciekawej formie.
Danie to jest idealne na kolację, w domowym gronie.
Składniki:
0,7 kg parówek
5 średnich cebuli
0,5 kg pieczarek
majeranek
pieprz, sól
kilka kropel piri piri
słoiczek koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
Zaczynamy od naszej metamorfozy parówek w raki, czyli kroimy parówkę na 3 części. Końcówki parówek nacinamy dzieląc na 4, a na środku robimy kilka równoległych nacięć. Następnie smażymy parówki na oliwie, z dodatkiem majeranku, soli i pieprzu, aż się zrumienią i pod wpływem temperatury powyginają w formę przypominającą raki. Wyglądać powinny mniej więcej tak:
Następnie osobno smażymy pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebule pokrojone w piórka, zawsze dodając majeranek, sól i pieprz.
Wszystkie składniki po usmażeniu wsypujemy do garnka. Na końcu podsmażamy koncentrat z sosem piri piri, solą, pieprzem i sporą dawką majeranku i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, by składniki się "przegryzły". I gotowe :D
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2012/12/raki-po-studencku.html