ßßß
Składniki:- 150 g. gorzkiej czekolady- 4 jajka- 150 g. miękkiego masła- 100 g. cukru- 6 łyżek mąki- szczypta soli- ok 15 szt. moreli lub innych owoców- masło i mąka do formyPrzepis:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Morele wypestkować, przekroić na ćwiartki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka jajek oddzielić od żółtek. Masło ubić z połową cukru na puszystą pianę, wlać roztopioną czekoladę i żółtka wymieszane ze szczyptą soli. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę i pozostała pianę - całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, dodać morele, tak aby były przykryte ciastem. Piec ok. 45 min. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub udekorować owocami.
Smacznego.źródło: MojeGotowanie