Wykonanie
Syrop truskawkowy w naszym domu schodzi jak ciepłe bułeczki. Wypijany litrami, a buteleczki tylko znikają z koszyka. To cieszy, że smakuje. W tym roku robimy zwykły
syrop, ale też eksperymentuje z różnymi dodatkami. W ostatnim czasie powstał z
anyżem, ale mam jeszcze parę pomysłów w zapasie;)
Anyż w połączeniu z
truskawkami dodaje intensywnego orzeźwienia, idealny na upały. Nieziemskie połączenie... spróbujcie sami ;)

Składniki:- 500 ml
wody- 1,5 kg
truskawek już umytych i obranych z szypułek- 1 kg
cukru- 3 całe gwiazdki
anyżu

Przepis:Do dużego garnka wrzucić
truskawki, zalać
wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać gwiazdki
anyżu. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić
anyż, dodać
cukier i zagotować aż
syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący
syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.Smacznego.źródło: własne