ßßß

Składniki:- 1 jajko- 120 ml letniego mleka- aromat rumowy- 70 g miękkiego masła- 50 g cukru- 350 g mąki- 1 saszetka suszonych drożdży- 1 tabliczka czekolady mlecznej - drobno posiekanej- 0,5 tabliczki białej czekolady - drobno posiekanejPrzepis:Bardzo pomocna była mi maszyna do wyrabiania ciasta, bo zaoszczędziłam trochę czasu, którego przed Świętami niezmiernie brakuje. Lecz spokojnie można wyrobić ciasto w tradycyjny sposób, nie zapominając, że ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić zaczyn.W maszynie umieścić najpierw składniki mokre, czyli mleko, jajko, masło, aromat rumowy. Dodać cukier, mąkę i drożdże. Nastawić program na wyrabianie ciasta, u mnie program 8 (1,5 godz.). Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągną na długość prostokąta, Posypać białą i mleczną czekoladą. Zwinąć w rulon. Gotowy rulon delikatnie skręcić. Przełożyć do formy na babkę lub podłużnej keksówki. Piec ok. 40 min. w temp. 160-180 st. (zależy od piekarnika).Smacznego.