Wykonanie
Święta Święta i po Świętach, tak szybko ten czas zleciał, że nawet nie miała czasu do Was napisać. Spotkania rodzinne, urodzinki siostry i dwa dni minęły nawet nie wiemy kiedy. Oderwani od internetu, bloga, tylko rodzina, rodzina, rodzina. Idealny czas dla wszystkich... Dobrze, że zrobiłam dwie babki, bo jedna z nich zniknęła już w sobotę. Drugą pochłonęliśmy na wycieczce rowerowej.W te Święta dużo było u Nas nowych potraw, dużo słodkości, nie wszystko jednak zdążyłam sfotografować, bo podobno było takie pyszne, że znikało i znikało. Przynajmniej będzie pretekst do powtórzenia menu.


Składniki:- 1
jajko- 120 ml letniego
mleka-
aromat rumowy- 70 g miękkiego
masła- 50 g
cukru- 350 g
mąki- 1 saszetka
suszonych drożdży- 1 tabliczka
czekolady mlecznej - drobno posiekanej- 0,5 tabliczki
białej czekolady - drobno posiekanejPrzepis:Bardzo pomocna była mi maszyna do wyrabiania ciasta, bo zaoszczędziłam trochę czasu, którego przed Świętami niezmiernie brakuje. Lecz spokojnie można wyrobić ciasto w tradycyjny sposób, nie zapominając, że ze świeżymi
drożdżami najpierw trzeba zrobić zaczyn.W maszynie umieścić najpierw składniki mokre, czyli
mleko,
jajko,
masło,
aromat rumowy. Dodać
cukier,
mąkę i
drożdże. Nastawić program na wyrabianie ciasta, u mnie program 8 (1,5 godz.). Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągną na długość prostokąta, Posypać białą i
mleczną czekoladą. Zwinąć w rulon. Gotowy rulon delikatnie skręcić. Przełożyć do formy na babkę lub podłużnej keksówki. Piec ok. 40 min. w temp. 160-180 st. (zależy od piekarnika).Smacznego.