ßßß Cookit - przepis na Chlebek Na Zakwasie Żytnim

Chlebek Na Zakwasie Żytnim

nazwa

Wykonanie

To jest mój pierwszy Chleb na Zakwasie Żytnim, który ostatnio hoduję w mojej kuchni. Już teraz wiem, że to był pierwszy, ale nie ostatni chleb... ;) przepis znalazłam u Ewy, z tym, że z powodu braku mąki orkiszowej, trochę pokombinowałam i wymieszałam mąki, które akurat miałam ;) oczywiście obawiałam się efektu, ale jak widać zupełnie niepotrzebnie... chlebek został cały pochłonięty... już w głowie mam pomysły na kolejne chlebki na zakwasie...
Składniki na Zaczyn:
- 70 g aktywnego zakwasu żytniego
- 115 g wody
- 100 g mąki pszennej razowej ( w oryginalnym przepisie mąka orkiszowa razowa)
Przepis na Zaczyn:
- zakwas żytni, wodę, mąkę, wymieszać w misce
- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.
- zaczyn
- 300 g letniej wody
- 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 420 g mąki -dałam 50 g mąki pszennej żytniej, 50 g mąki żytniej razowej, 320 g mąki pszennej - ( w oryginalnym przepisie jest 420 g mąki orkiszowej razowej)
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce
- formę keksówkę wysmarować oliwą wysypać otrębami lub sezamem
- ciasto przelać do formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)
- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.
- wystudzić na kratce
Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/03/chlebek-na-zakwasie-zytnim.html