Wykonanie
To jest mój pierwszy
Chleb na Zakwasie Żytnim, który ostatnio hoduję w mojej kuchni. Już teraz wiem, że to był pierwszy, ale nie ostatni
chleb... ;) przepis znalazłam u Ewy, z tym, że z powodu braku
mąki orkiszowej, trochę pokombinowałam i wymieszałam
mąki, które akurat miałam ;) oczywiście obawiałam się efektu, ale jak widać zupełnie niepotrzebnie... chlebek został cały pochłonięty... już w głowie mam pomysły na kolejne
chlebki na zakwasie...

Składniki na Zaczyn:- 70 g aktywnego zakwasu żytniego- 115 g
wody- 100 g
mąki pszennej razowej ( w oryginalnym przepisie
mąka orkiszowa razowa)

Przepis na Zaczyn:- zakwas żytni,
wodę,
mąkę, wymieszać w misce- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.- zaczyn- 300 g letniej
wody- 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
soli morskiej- 1 łyżeczka
miodu- 420 g
mąki -dałam 50 g
mąki pszennej żytniej, 50 g
mąki żytniej razowej, 320 g
mąki pszennej - ( w oryginalnym przepisie jest 420 g
mąki orkiszowej razowej)

- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce- formę keksówkę wysmarować
oliwą wysypać
otrębami lub
sezamem- ciasto przelać do formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.- wystudzić na kratceSmacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory