Wykonanie
Rewelacyjne w smaku, niebywale chrupiące
ciasteczka ryżowe. Smak dzieciństwa mojego
męża. Właśnie sobie przypomnieliśmy jakie są pyszne! Robi się je ekspresowo, przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Genialny pomysł na domowy smakołyk do popołudniowej
kawki:)SKŁADNIKI250 g kleiku
ryżowegokostka
margarynyjajkoszklanka
cukru (najlepiej tego drobnego)
cukier waniliowydrylowane
wisnie ze słoika ;)WYKONANIEKleik wsypujemy do dużej miski. Dodajemy
margarynę rozdrobnioną na kawałki. Wsypujemy
cukier, dodajemy
jajko,
cukier waniliowy i ugniatamy wszystkie składniki aż do powstania jednolitego ciasta. Ciasto musi być wyrobione tak, by łatwo formowały się z niego kulki. W każdej kulce robimy dziurkę, w którą wkładamy jedną
wiśnię. Pieczemy w piekarniku, w 180 stopniach do momentu, aż
ciastka zaczną lekko brązowieć. Zanim je zdejmiemy z blachy, czekamy aż wystygną.W czasie pieczenia kulki mogą się rozejść trochę na boki. To czy zachowają formę kulki zalezy od ilości i gęstości formowanego ciasta.