Wykonanie
Roladki z
kurczaka (
indyka) nadziewane
serem,
pieczarkami lub
czosnkiem są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Ponadto to solidna porcja
białka. Danie jest lekkostrawne i pyszne. Przeważnie serwuję je z dodatkiem
fasolki szparagowej lub
zieloną sałatką na bazie
awokado.
Składniki (dla 2 os.):2 podwójne
filety z kurczaka (lub po ½ filetu indyczego)2 plastry
sera Gouda2 ząbki
czosnkusól,
pieprz (mieszanka ostrych
pieprzów)Przygotowanie:Filety myjemy, obieramy z niepotrzebnych błon i każdy przecinamy na pół. Mniejsze kawałki ubijamy za pomocą tłuczka, aby uzyskać cienkie i płaskie powierzchnie. Filety solimy i obsypujemy odrobiną
pieprzu. Po bokach każdego z nich układamy kawałki
sera, a na
serze - posiekany
czosnek. Roladkę zwijamy w rulon od strony przykrytej
serem. Na koniec dokładanie zlepiamy całość, aby zawartość nie wypłynęła podczas pieczenia (można użyć w tym celu wykałaczek). Gotowe roladki układamy na blaszce pokrytej folią aluminiową. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 15 min. Podajemy z lekką
sałatką.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)