Wykonanie
Kasza gryczana jest głównym źródłem krzemu dla naszego organizmu. Bez tego pierwiastka możemy
mieć kłopoty z układem krwionośnym i kostnym. Podany przepis na masę klopsikową jest bardzo uniwersalny, wykorzystuje ją także do nadziewania pierogów. Poza tym przygotowanie klopsików z
kaszy gryczanej nie jest wcale pracochłonne. To doskonałe danie dla osób pragnących zdrowo jeść, a nie mających zbyt wiele czasu na przygotowywanie specjalnych posiłków. Ponadto klopsy są lekkostrawne i sycące.

Składniki:1 opakowanie
kaszy gryczanej5
korniszonów1 kostka chudego/półtłustego
twarogu2 ząbki
czosnku3 łyżki
serka homogenizowanegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
chiliświeża
bazyliaPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia.
Ser mielimy wraz z obranymi ząbkami
czosnku.
Kaszę przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
Korniszony siekamy na drobniutka kosteczkę i wrzucamy do miski z
twarogiem. Obie masy:
kaszową i
serową łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chili oraz posiekaną
bazylią. Z lepkiej masy formujemy kulki (możemy obtoczyć je na koniec w
sezamie, siemieniu lnianym lub otrębach) i odkładamy na deskę. Deskę wraz z klopsami wkładamy do lodówki, aby masa była bardziej zbita.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)