ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z kaszy gryczanej i twarogu

Klopsiki z kaszy gryczanej i twarogu

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana jest głównym źródłem krzemu dla naszego organizmu. Bez tego pierwiastka możemy mieć kłopoty z układem krwionośnym i kostnym. Podany przepis na masę klopsikową jest bardzo uniwersalny, wykorzystuje ją także do nadziewania pierogów. Poza tym przygotowanie klopsików z kaszy gryczanej nie jest wcale pracochłonne. To doskonałe danie dla osób pragnących zdrowo jeść, a nie mających zbyt wiele czasu na przygotowywanie specjalnych posiłków. Ponadto klopsy są lekkostrawne i sycące.
Składniki:
1 opakowanie kaszy gryczanej
5 korniszonów
1 kostka chudego/półtłustego twarogu
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka homogenizowanego
przyprawy: sól, pieprz, chili
świeża bazylia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ser mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku. Kaszę przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach. Korniszony siekamy na drobniutka kosteczkę i wrzucamy do miski z twarogiem. Obie masy: kaszową i serową łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili oraz posiekaną bazylią. Z lepkiej masy formujemy kulki (możemy obtoczyć je na koniec w sezamie, siemieniu lnianym lub otrębach) i odkładamy na deskę. Deskę wraz z klopsami wkładamy do lodówki, aby masa była bardziej zbita.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/10/klopsiki-z-kaszy-gryczanej-i-twarogu.html